Διαστάσεις Gastronom (GN)

Το Gastronorm ξεκίνησε στην Ελβετία κατά τη δεκαετία του 1960, όταν διάφορες ενώσεις συγκεντρώθηκαν και συμφώνησαν σε τυπικές διαστάσεις για κινητά ένθετα και δοχεία κουζίνας, όπως τηγάνια, δίσκους, συρμάτινα ράφια καθώς και άλλα κουζινικά σκεύη και εξοπλισμό. Οι στόχοι του προτύπου ήταν να μεγιστοποιηθεί η χρήση της χωρητικότητας σε φούρνους και ψυγεία με την εισαγωγή μαγειρικών σκευών σε συμβατά τετράγωνα μεγέθη που δεν αφήνουν αχρησιμοποίητες γωνίες. Το πρότυπο επισημοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 17 Νοεμβρίου 1964, όταν διάφορες ελβετικές ξενοδοχειακές ενώσεις συγκεντρώθηκαν και συμφώνησαν για το βασικό μετρικό μέγεθος των 530 × 325 mm. Παρά τον αρχικό σκεπτικισμό από τους σεφ που ισχυρίστηκαν ότι “η γαστρονομία δεν μπορεί να τυποποιηθεί”, η μορφή Gastronorm (GN) έχει από τότε κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση και χρησιμοποιείται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κατασκευαστών εξοπλισμού και των χρηστών επαγγελματικών κουζινών παγκοσμίως. Στις 15 Δεκεμβρίου 1993, η μορφή υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης στο πρότυπο EN 631-1: 1993 “Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα – Δοχεία τροφοδοσίας – Διαστάσεις δοχείων”. Σήμερα σχεδόν όλος ο επαγγελματικός ευρωπαϊκός εξοπλισμός κουζίνας κατασκευάζεται σύμφωνα με το πρότυπο gastronorm, επιτρέποντας την ευελιξία των εργασιών της κουζίνας σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά το σχεδιασμό, τη μεταφορά, την παράδοση, την αποθήκευση και την παραγωγή.

Τα ακόλουθα τυποποιημένα μεγέθη των δοχείων, που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων.

  • GN 2/1:           650 × 530  mm
  • GN 1/1:           530 × 325  mm
  • GΝ 2/3:           354 × 325  mm
  • GΝ 2/4:           530 × 162  mm
  • GΝ 1/2:           325 × 265  mm
  • GN 1/3:           325 × 176  mm
  • GN 1/4:           265 × 163  mm
  • GΝ 1/6:           176 × 162  mm
  • GΝ 1/9:           108 × 176  mm

Τα δοχεία μπορούν να κατασκευαστούν από ανοξείδωτο χάλυβα, επισμαλτωμένο χάλυβα, μέταλλο καλυμμένο με αντικολλητική επιφάνεια, συνθετικά ή σύνθετα υλικά, πήλινα σκεύη ή πορσελάνη. Τα δοχεία μπορούν να έχουν είτε κλειστό είτε διάτρητο πάτο για να διευκολύνουν την αποστράγγιση ή ορισμένους εξειδικευμένους τύπους μαγειρέματος. Πρόσφατα, εισήχθησαν επίσης πλήρως κομποστοποιήσιμοι δίσκοι Gastronorm